Nødhjelpsarbeidet i gang i Gaza

SOS-barnebyer i Palestina og Israel har laget en felles nødhjelpsappell, med planer for akutt og langsiktig nødhjelp til barn og familier rammet av konflikten. – Særlig for barna i Gaza er det kritisk. Våre folk på bakken gjør det de kan, men fire timers humanitære pauser monner ikke. Det er krise, og mer hjelp må inn nå, sier generalsekretær Sissel Aarak.

Jente med mørk bukse og hvit t-skjorte står inntil en vegg og titter bak en blå, ødelagt presenning. Foto Salah Hosny

SOS-barnebyer i Palestina og Israel har i fellesskap utarbeidet en nødhjelpsplan. Denne skal  sikre mat, vann og husly, omsorg og beskyttelse, skolegang og tilgang til fysisk og psykisk helsehjelp til barn og familier rammet av krig og konflikt i Gaza, Israel og på Vestbredden.

– Samarbeidet mellom våre to søsterorganisasjoner er allerede godt etablert. De har felles formål, nemlig å beskytte barn som er i en utsatt situasjon. De har jobbet sammen for å skape felles arenaer for de to folkene i mange år, sier Sissel Aarak, generalsekretær i SOS-barnebyer.

Flere uten foreldre

Så langt er over halvparten av Gazas befolkning på 2,3 millioner, internt fordrevne. Til nå er over 4 500 barn drept i konflikten, og 1 700 barn er savnet. I tillegg har mange barn mistet foreldrene sine i krigen, og gruppen av barn uten omsorgspersoner vokser. SOS-barnebyer Palestina er til stede i Rafah og Gaza City, og gjør det de kan, i samarbeid med andre organisasjoner, for å støtte og beskytte barn som er alene. Men uten våpenhvile og lenger humanitære pauser er det svært vanskelig og risikofylt å hjelpe.

Direkte nødhjelp

SOS-barnebyer i Gaza deler ut kuponger, i samarbeid med Verdens matvareprogram, som gir familier tilgang på basisvarer. Familiene har fått lister over butikker i områder som ikke er så hardt rammet, og hvor det fremdeles finnes matvarer og medisinsk forbruksmateriell. Så langt har denne hjelpen nådd ut til 1 000 barn og voksne, i første omgang familier som allerede før krigen fikk støtte fra SOS-barnebyers program for familier i en vanskeligstilt situasjon. Neste skritt er elektroniske kontanter til familier både i våre programmer og i lokalsamfunnet ellers, til sammen 5 000 barn og voksne, som får mulighet til å skaffe seg det de trenger for å overleve.
 
– For barna og familiene i Gaza er det krise. De trenger hjelp og de trenger det nå. Våpenhvile eller lengre humanitære pauser må på plass, slik at vi kan få inn mer hjelp til de som trenger det aller mest. Vi er svært bekymret for det økende antall barn som har mistet foreldrene sine og nå er alene.

Venter på evakuering

SOS-barnebyer har siden den siste eskaleringen av konflikten jobbet intenst med å få evakuert fosterfamiliene våre på Rafah i Gaza.

I tillegg til mat, vann og medisinske hjelp, er behovene for psykososial støtte og traumebehandling enormt.

– Våre kollegaer på Gaza har god kompetanse på psykososial støtte, og dette er noe det vil være et enormt behov for i lang tid fremover. De gjør det de kan for å beskytte og trygge de barna vi har omsorgsansvaret for, samtidig som de planlegger og forbereder tiltak for psykososial støtte til barn og familier de hardt rammede lokalsamfunnene i Gaza, sier Aarak.

Les mer om hvordan den felles nødhjelpsplanen skal sikre mat, vann og husly, beskyttelse og helsehjelp til barn og familier:

Infrastrukturen har brutt sammen i Les Cayes på Haiti, store hauger med søppel ligger rundt omkring. Foto: SOS-barnebyer

Les også

Vi støtter barna på begge sider av konflikten